Vorige

Minder aanwervingen én minder ontslagen in 2020

03 februari 2021 Werkgevers
Magda Duerinckx

De coronapandemie heeft de mobiliteit op de arbeidsmarkt serieus teruggeschroefd. Vorig jaar werden er gemiddeld 20 % minder contracten van onbepaalde duur getekend in vergelijking met 2019. Niet enkel het aantal aanwervingen kende een dalende trend, ook het aantal ontslagen ging in dalende lijn. Deze ‘stilstand’ zal echter niet blijven duren, zeker niet wanneer de steunmaatregelen wegvallen. De coronacrisis zet mensen aan het denken over hun loopbaan en de kans is reëel dat zij besluiten een andere weg in te slaan. Bovendien heeft de coronacrisis ook een zware impact op bepaalde bedrijven, die zich misschien genoodzaakt zullen zien om over te gaan naar collectief ontslag.

Leestijd: Later lezen?

Corona zet loopbaan in perspectief

Een crisis is een tijd van reflectie. Heel wat medewerkers gaan nadenken over wat ze belangrijk vinden. Waar zien ze zichzelf in de toekomst? Welke richting willen ze geven aan hun loopbaan? En sommigen zullen besluiten (of al besloten hebben) dat ze beter kunnen vertrekken en een nieuwe weg inslaan. Hierbij kunnen loopbaancheques een interessante optie zijn voor de medewerkers. Dan kunnen ze in een erkend loopbaancentrum onder begeleiding ontdekken hoe ze zich verder professioneel willen ontwikkelen.

Outplacement bij collectief ontslag

Bij een collectief ontslag moeten werkgevers de getroffen medewerkers een outplacement aanbieden. Jammer genoeg bestaat er nog vaak een verkeerde perceptie van outplacement. Het is meer dan een reeks klassikale sessies waarbij je medewerkers leren een CV op te stellen. Het is een professionele ondersteuning van A tot Z voor de verdere uitbouw van de loopbaan.

Outplacement bij individueel ontslag

Bij een individueel ontslag is de werkgever ook in een aantal gevallen verplicht om outplacement aan te bieden. 30 weken opzeg volstaan reeds om recht te hebben op outplacement.

Vrijwillig outplacement aanbieden

Zelfs als er geen sprake is van collectief ontslag, kan je als werkgever een ontslagen medewerker op vrijwillige basis ontslagbegeleiding aanbieden. Als werkgever heb je daar ook baat bij. Je toont dat je wil investeren in je medewerkers en een goede band behouden, en dan is de kans is groot dat je medewerker ooit terugkeert naar je organisatie. Uit een onderzoek van Acerta blijkt trouwens dat een kwart van de werknemers een terugkeer naar hun ex-werkgever overweegt. Wanneer de werkgever contact onderhoudt, dan verdubbelt dat percentage zelfs.

Offboarding: maak ambassadeurs van je vertrekkers

Volg onze opleiding en leer hoe je van je vertrekkers ambassadeurs maakt. Je krijgt de bouwstenen aangereikt om een stevig offboardingbeleid uit te bouwen.

Opleiding offboarding

Deel dit artikel

Magda Duerinckx_acerta

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een fusie of overname van je bedrijf: hoe pak je dit aan?

22 februari 2024
Nele Pelicaen

Wanneer je bedrijf wordt overgenomen of bepaalde afdelingen of andere ondernemingen samengevoegd worden, gelden er bepaalde regels en zijn er ook enkele gevolgen die je als bedrijf moet naleven.

Lees meer
Werkgevers

Aandeel statutaire ambtenaren blijft dalen bij Vlaamse lokale besturen

11 januari 2024
Johan Weemaes

Het klassiek ambtenarenstatuut lijkt op zijn retour te zijn. Bij de Vlaamse lokale overheidsdiensten gaan de laatste jaren steeds meer mensen aan de slag met een gewoon arbeidscontract. De trend naar een modern en flexibeler personeelsbeleid is duidelijk en de implicaties zijn groot. Wat betekent dit voor de vaste benoemingen, ontslagregeling,...

Lees meer