Vorige

Minder aanwervingen én minder ontslagen in 2020

03 februari 2021 Magda Duerinckx Werkgevers

De coronapandemie heeft de mobiliteit op de arbeidsmarkt serieus teruggeschroefd. Vorig jaar werden er gemiddeld 20 % minder contracten van onbepaalde duur getekend in vergelijking met 2019. Niet enkel het aantal aanwervingen kende een dalende trend, ook het aantal ontslagen ging in dalende lijn. Deze ‘stilstand’ zal echter niet blijven duren, zeker niet wanneer de steunmaatregelen wegvallen. De coronacrisis zet mensen aan het denken over hun loopbaan en de kans is reëel dat zij besluiten een andere weg in te slaan. Bovendien heeft de coronacrisis ook een zware impact op bepaalde bedrijven, die zich misschien genoodzaakt zullen zien om over te gaan naar collectief ontslag.

Leestijd: Later lezen?

Corona zet loopbaan in perspectief

Een crisis is een tijd van reflectie. Heel wat medewerkers gaan nadenken over wat ze belangrijk vinden. Waar zien ze zichzelf in de toekomst? Welke richting willen ze geven aan hun loopbaan? En sommigen zullen besluiten (of al besloten hebben) dat ze beter kunnen vertrekken en een nieuwe weg inslaan. Hierbij kunnen loopbaancheques een interessante optie zijn voor de medewerkers. Dan kunnen ze in een erkend loopbaancentrum onder begeleiding ontdekken hoe ze zich verder professioneel willen ontwikkelen.

Outplacement bij collectief ontslag

Bij een collectief ontslag moeten werkgevers de getroffen medewerkers een outplacement aanbieden. Jammer genoeg bestaat er nog vaak een verkeerde perceptie van outplacement. Het is meer dan een reeks klassikale sessies waarbij je medewerkers leren een CV op te stellen. Het is een professionele ondersteuning van A tot Z voor de verdere uitbouw van de loopbaan.

Outplacement bij individueel ontslag

Bij een individueel ontslag is de werkgever ook in een aantal gevallen verplicht om outplacement aan te bieden. 30 weken opzeg volstaan reeds om recht te hebben op outplacement.

Vrijwillig outplacement aanbieden

Zelfs als er geen sprake is van collectief ontslag, kan je als werkgever een ontslagen medewerker op vrijwillige basis ontslagbegeleiding aanbieden. Als werkgever heb je daar ook baat bij. Je toont dat je wil investeren in je medewerkers en een goede band behouden, en dan is de kans is groot dat je medewerker ooit terugkeert naar je organisatie. Uit een onderzoek van Acerta blijkt trouwens dat een kwart van de werknemers een terugkeer naar hun ex-werkgever overweegt. Wanneer de werkgever contact onderhoudt, dan verdubbelt dat percentage zelfs.

Offboarding: maak ambassadeurs van je vertrekkers

Volg onze opleiding en leer hoe je van je vertrekkers ambassadeurs maakt. Je krijgt de bouwstenen aangereikt om een stevig offboardingbeleid uit te bouwen.

Opleiding offboarding

Deel dit artikel

Acerta_Magda_Duerinckx.png

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Bedrijf in moeilijkheden? Zo creëer je financiële ademruimte
Werkgevers

Bedrijf in moeilijkheden? Zo creëer je financiële ademruimte

10 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De coronapandemie, het conflict in Oekraïne, stijgende (energie)prijzen, een groeiende faillissementsgolf… Het zijn woelige tijden, en misschien bevindt jouw bedrijf zich ook in woelig water? Met deze tips creëer je financiële ademruimte.

Lees meer
The Great Resignation, ook in België?
Werkgevers

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Jackie Klaster

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Lees meer
Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?
Werkgevers

Hoe kan je inspelen op een arbeidsmarkt in beweging?

29 november 2021 Nele Ronsmans

De arbeidsmarkt beweegt terwijl de arbeidskrapte zich laat voelen. Hoe kan je als werkgever inspelen op een arbeidsmarkt in beweging? Acerta geeft tips.

Lees meer