De overgrote meerderheid van de scholen is deze week weer opengegaan, een hele opluchting voor werknemers met kinderen en hun werkgevers. De meeste scholen zitten echter nog steeds in Code Oranje, wat de situatie erg onzeker maakt. Maar hoe zit het met een werknemer die zijn/haar kind midden op de dag moet ophalen omdat het kind hoest, de klas in quarantaine moet gaan of het kind lichte koorts heeft?
Hoe zit het met de onderbroken werkdag?
Als de werknemer zijn/haar werkdag moet onderbreken om zijn/haar kind van school (of een andere vorm van kinderopvang) te halen, moet er een onderscheid worden gemaakt tussen werknemers die aan telewerk doen en werknemers die niet kunnen telewerken.
Voor werknemers die kunnen telewerken
Voor telewerkers moet worden herinnerd aan de arbeidstijdregels die op hen van toepassing zijn. In principe moeten zij gewoon het aantal uren presteren dat in hun arbeidsovereenkomst is vastgelegd, maar kunnen ze dit doen op het tijdstip dat het best voor hen past. Deze werknemers zullen hun werk dus op een ander moment van de dag moeten inhalen.
Opgelet, niet alle telewerkers genieten van deze vrijheid. Werknemers waarvoor een specifieke beschikbaarheid of vaste arbeidstijd is vastgesteld, moeten zich in principe aan hun werkroosters houden. Bovendien moeten werknemers die verplicht van thuis uit werken omwille van de gezondheidsmaatregelen in het kader van het coronavirus, maar voor wie binnen het bedrijf geen overeenkomst is bereikt, zich ook houden aan het uurrooster dat in hun arbeidsovereenkomst is vastgelegd.
Voor deze werknemers moet één van onderstaande oplossingen worden voorzien die ook kunnen worden ingezet voor werknemers die niet kunnen telewerken.
Voor werknemers die niet kunnen telewerken of een vast telewerkrooster hebben
Als de werknemer zijn/haar job enkel op de werkplaats kan uitvoeren, heeft hij slechts één keuze: hij/zij moet zijn/haar werkdag voor de rest van de dag onderbreken. Wat doet u dan best?
In een dergelijke situatie moet de voorkeur worden gegeven aan een akkoord tussen de werknemer en de werkgever. De partijen zouden overeen kunnen komen dat de werknemer deze uren van afwezigheid op een ander tijdstip mag inhalen of dat de werknemer bijkomende uren of overuren mag "inzetten" om geen loon te verliezen. De partijen zouden ook kunnen overeenkomen dat er een halve verlofdag mag worden ingezet.
Als het kind ziek is, kan verlof om dwingende redenen worden overwogen. In dat geval moet de werknemer de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen. De uren van de afwezigheid hiervoor worden dan niet doorbetaald. (tenzij binnen het bedrijf anders is overeengekomen)
Bovendien kan een gewaarborgd dagloon enkel onder strikte voorwaarden worden overwogen. De werknemer moet namelijk volledig onbekwaam zijn om zijn werk te verrichten. In eerste instantie moet worden nagegaan of er absoluut geen opvang beschikbaar is voor zijn/haar kind, zodat de werknemer zijn/haar werkdag kan afronden. Bovendien moet het gaan om een gebeurtenis die volledig buiten de wil van de werknemer ligt en die hij/zij niet had kunnen voorzien. Als het kind bijvoorbeeld al hoestte voordat het naar school ging, wordt het telefoontje van school niet langer beschouwd als een volledig onvoorziene gebeurtenis. Het is aan de werknemer om te bewijzen dat aan de voorwaarden voor het gewaarborgd dagloon is voldaan.
Ten slotte moet erop gewezen worden dat, indien de werknemer een reeds begonnen werkdag moet onderbreken, hij geen tijdelijke corona-werkloosheid kan aanvragen om voor zijn/haar kind te zorgen. Deze tijdelijke werkloosheid is immers enkel mogelijk voor dagen waarop de werknemer gedurende de hele dag afwezig is.
En hoe zit het met de volgende dagen?
Als het kind thuis moet blijven vanwege zijn/haar gezondheidstoestand of gewoon omdat de school of de kinderopvang gesloten is om gezondheidsredenen die verband houden met het coronavirus, kunnen de partijen een tijdelijke werkloosheid door overmacht overwegen als het kind omwille van een Coronamaatregel niet naar de crèche, de school of het opvangcentrum voor personen met een beperking kan gaan.
Sinds 30 september 2020 is corona-ouderschapsverlof niet langer mogelijk.
Anderzijds kunnen de werkgever en de werknemer ook onderling overeenkomen om verlofdagen "in te zetten" voor deze dagen waarop de werknemer afwezig is. Op die manier behoudt de werknemer zijn volledige loon. Deze oplossing is echter alleen mogelijk in onderling overleg.
Aarzel niet om onze specifieke informatiepagina over het coronavirus te raadplegen voor meer informatie over alle mogelijkheden om in deze bijzondere tijden een toegankelijke arbeidsorganisatie voor werknemer en werkgever te handhaven.