Vorige

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

In de komende weken en maanden zal de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komen. Ook je medewerkers zullen de kans krijgen om zich kosteloos te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum dichtbij hun woonplaats. De persoonlijke uitnodiging die je medewerker ontvangt, zal een uur vermelden waarop je medewerker zich mag aanmelden voor het vaccin.

Leestijd: Later lezen?

Vaccinatie tijdens de werkuren

Het is best mogelijk dat de afspraak ingepland wordt tijdens de werkdag, waardoor de federale overheid heeft voorzien in het vaccinatieverlof’. Dat laat je medewerker toe - met behoud voor het normale loon - gedurende de tijd die nodig is om het vaccin te halen afwezig te zijn van het werk.

Het is ook mogelijk om geen administratieve regeling op te zetten en de vaccinatietijd als arbeidstijd te beschouwen.

Afwezigheid voor vaccinatie en de arbeidsongevallenverzekering

Een arbeidsongeval is een plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens én door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en die een letsel veroorzaakt. Er is sprake van een arbeidswegongeval wanneer er zich een ongeval voordoet op de normale weg tussen de woonplaats van je medewerker en de werkplaats. De wetgever heeft een aantal verplaatsingen met dat normale traject gelijkgesteld.

Aangezien de vaccinatie in ons land vrijwillig is, kan de verplaatsing naar en van het centrum alsook de tijd in het centrum niet gelijkgesteld worden met een “opdracht” of een dienstreis.

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag vrijwillig verplaatst naar het vaccinatiecentrum en daarvoor het systeem van het vaccinatieverlof wordt toegepast, is de arbeidsovereenkomst voor die tijd geschorst. Een ongeval tijdens de verplaatsing of op het vaccinatiecentrum vindt dan niet plaats tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en kan in beginsel niet als een arbeidsongeval worden beschouwd.

Ook wanneer je medewerker tijdens de arbeidstijd afwezig kan zijn en de arbeidsovereenkomst dus niet wordt geschorst, kan er geen sprake zijn van een arbeids(weg)ongeval. Het gebeurt in principe wel tijdens, maar niet door, de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en evenmin op het normale traject tussen de woon- en werkplaats. 

Bij de aangifte van een ongeval zal je arbeidsongevallenverzekeraar evenwel steeds voor elk ingediend dossier en geval per geval onderzoeken of de wettelijke criteria voor de erkenning van een arbeids(weg)ongeval al dan niet vervuld zijn.

Zet in op het welzijn van je medewerkers

Meer dan ooit is het nodig om de vinger aan de pols te houden met het oog op hun welzijn. Acerta helpt je graag.

Zorg voor welzijn

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer
Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer