Vorige

Welke bedrijven komen nog in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid door corona?

27 augustus 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Maakte je tijdens het tweede kwartaal van dit jaar gebruik van tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona? Dan behoor je wellicht tot de 42% van de bedrijven die al zeker tot eind dit jaar beroep mogen blijven doen op deze versoepelde maatregel. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Leestijd: Later lezen?

Versoepelde maatregelen verlengd tot eind december

Enige tijd heerste er onzekerheid over de duur van de versoepelde maatregelen rond tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona. Bedrijven vroegen zich af of ze ook na 31 augustus hierop konden terugvallen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Begin augustus kwam er meer duidelijkheid: bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, mogen tot eind 2020 beroep blijven doen op dit systeem. Met ‘zwaar getroffen’ bedoelt onze minister van economie, Nathalie Muylle, bedrijven die tijdens het tweede kwartaal meer dan 20% van de werkuren opvingen met tijdelijke werkloosheid door corona én sectoren die gevat zijn door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad waardoor hun activiteiten beperkt worden.

Meer dan 4 op 10 bedrijven blijft recht hebben op tijdelijke werkloosheid door corona

Zag je tijdens de maanden april, mei en juni minstens één werkdag op vijf verloren gaan door COVID-19? Dan word je automatisch erkend als ‘zwaar getroffen’ en kan ook jij na de zomervakantie gebruik blijven maken van de versoepelde maatregelen. En dat met minimaal papierwerk.

Ongeveer 42% van de bedrijven blijft vanaf 1 september in aanmerking komen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat blijkt uit een analyse op basis van een eigen steekproef bij 28.000 werkgevers uit de private sector. Verder merken we op dat 43% van de bedrijven geen gebruikmaakte van deze mogelijkheid tijdens het tweede kwartaal.

Vooral horeca, kappers en schoonheidsspecialisten, fitnesscentra en kleinhandel

Welke sectoren dan zoal zwaar getroffen zijn? De evenementensector, die nog altijd niet werd opgestart, hoort daar al zeker bij. Andere sectoren zijn de luchtvaart en vliegtuigbouw, horeca, kapperszaken en schoonheidsspecialisten, fitness- en sportcentra en kleinhandel.

Meer dan de helft van de bedrijven komt vanaf 1 september dus niet meer in aanmerking voor het regime. Wat niet betekent dat zij geen hinder ondervinden door de coronacrisis. Voor hen herleeft de klassieke vorm van economische werkloosheid. Hiervoor moeten ze wel een omzet- of productiedaling van minstens 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar aantonen.

Kosten besparen en processen optimaliseren

Tijdelijke werkloosheid overmacht door corona en economische werkloosheid geeft bedrijven ademruimte, terwijl hun medewerkers een inkomen blijven ontvangen. Maar tijdelijke en economische werkloosheid zijn niet de enige opties om het hoofd boven water te houden.

Als werkgever heb je meer mogelijkheden dan je denkt om kosten te besparen. Afhankelijk van jouw situatie zijn er verschillende oplossingen: werknemers delen via deelplatform Bridge, in het geval je werknemers op overschot hebt, of net handen tekort komt. Het optimaliseren en futureproof maken van je hr-processen is sowieso een must, net als het verbeteren van je personeelsbeleid. Oog hebben voor het welzijn van je werknemers zal voorkomen dat ze in deze woelige tijden uitvallen, en bespaart je dus overbodige uitgaven. Ook het uitbesteden van je hr-administratie is een slimme zet om je kosten onder controle te houden.

Weer grip op je kosten en inkomsten krijgen?

Check het relanceplan van Acerta voor oplossingen op maat van jouw onderneming en situatie.

Relanceplan

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Mijn werknemer combineert een flexi-job met een vaste job: welke zijn de gevolgen?

07 maart 2024
Sophie Vantomme

Wat zijn de gevolgen wanneer je werknemer ook nog een flexi-job heeft? Kan dat zomaar en wat zijn jouw rechten en plichten als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Vrijwilligerswerk: waar moet je rekening mee houden?

29 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De week van de vrijwilliger, hét ideale moment om een paar aandachtspunten bij vrijwilligerswerk aan het licht te brengen.

Lees meer
koopkrachtpremie_acerta
Werkgevers

Uitreiking koopkrachtpremie: 31 maart nadert

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Lees meer