Bouw aan een duurzaam en toekomstgericht thuiswerkbeleid
Thuiswerk is een blijver. Hoe kan je je organisatie optimaal aanpassen aan deze nieuwe manier van werken? Het begint met een correct juridisch kader, maar gaat veel verder dan dat.
Na een eerste reeks flitscontroles op telewerk in januari, worden er ook in februari flitscontroles voorzien. Wat houdt dat precies in voor de werkgever?
Thuiswerk is momenteel verplicht in elke organisatie, ongeacht de sector, de functie of het statuut van de werknemer. Er is echter een uitzondering op deze verplichting wanneer telewerken onmogelijk is omwille van de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening.
Alle werkgevers moeten zich aan deze verplichting houden, maar de kans op een flitscontrole is groter in de dienstensector.
Volgens de huidige wetgeving, mogen alleen werknemers voor wie telewerken onmogelijk is vanwege de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening, op de werkplek aanwezig zijn.
Je kan dus rekening houden met de taken van je medewerkers, en niet enkel de functie. Wanneer je medewerker voor een deel van zijn takenpakket op de werkvloer aanwezig moet zijn, dan moet hij gedeeltelijk van thuis uit werken en enkel indien nodig op de werkvloer aanwezig zijn. Let wel, de persoonlijke situatie van een werknemer mag geen invloed hebben op het wel of niet telewerken. Indien er bijvoorbeeld thuis geluidsoverlast is, dan is dat geen geldige reden om naar kantoor te gaan.
Er zijn twee belangrijke verplichtingen die moeten worden nageleefd:
Let op, deze verplichtingen gelden voor alle werkgevers en werknemers. Een verkoopster moet bijvoorbeeld ook een attest kunnen voorleggen.
In deze checklist vind je alle sanitaire maatregelen die gecontroleerd kunnen worden door de sociale inspectie.
Thuiswerk is een blijver. Hoe kan je je organisatie optimaal aanpassen aan deze nieuwe manier van werken? Het begint met een correct juridisch kader, maar gaat veel verder dan dat.
Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan
De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.
Lees meerTelewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?
Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.
Lees meerManagers werken vaker van thuis dan vroeger
In de huidige hybride werkcontext kan iets meer dan de helft (54%) van de werknemers thuiswerken, zo blijkt uit een bevraging van Acerta bij een 2000-tal werknemers.
Lees meer