Vorige

Ook in februari flitscontroles op telewerk

04 februari 2021 Werkgevers
Amandine Boseret

Na een eerste reeks flitscontroles op telewerk in januari, worden er ook in februari flitscontroles voorzien. Wat houdt dat precies in voor de werkgever?

Leestijd: Later lezen?

Zijn deze flitscontroles van toepassing voor jouw organisatie?

Thuiswerk is momenteel verplicht in elke organisatie, ongeacht de sector, de functie of het statuut van de werknemer. Er is echter een uitzondering op deze verplichting wanneer telewerken onmogelijk is omwille van de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening.

Alle werkgevers moeten zich aan deze verplichting houden, maar de kans op een flitscontrole is groter in de dienstensector.

Wie mag nog naar de werkplek gaan?

Volgens de huidige wetgeving, mogen alleen werknemers voor wie telewerken onmogelijk is vanwege de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening, op de werkplek aanwezig zijn.

Je kan dus rekening houden met de taken van je medewerkers, en niet enkel de functie. Wanneer je medewerker voor een deel van zijn takenpakket op de werkvloer aanwezig moet zijn, dan moet hij gedeeltelijk van thuis uit werken en enkel indien nodig op de werkvloer aanwezig zijn. Let wel, de persoonlijke situatie van een werknemer mag geen invloed hebben op het wel of niet telewerken. Indien er bijvoorbeeld thuis geluidsoverlast is, dan is dat geen geldige reden om naar kantoor te gaan.

Wat zijn je verplichtingen wanneer je werknemer naar de werkvloer komt?

Er zijn twee belangrijke verplichtingen die moeten worden nageleefd:

  • De werknemer moet in het bezit zijn van een attest dat de noodzaak van zijn aanwezigheid op de werkplek rechtvaardigt.
  • Er moeten passende preventieve maatregelen worden genomen. Al deze maatregelen zijn uitgewerkt in de sectorgids of, bij gebrek daaraan, in de generieke gids.

Let op, deze verplichtingen gelden voor alle werkgevers en werknemers. Een verkoopster moet bijvoorbeeld ook een attest kunnen voorleggen.

Hoe bereid je je voor op een flitscontrole op telewerk?

In deze checklist vind je alle sanitaire maatregelen die gecontroleerd kunnen worden door de sociale inspectie.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer
Werkgevers

Managers werken vaker van thuis dan vroeger

11 oktober 2022
Sabine Goossens

In de huidige hybride werkcontext kan iets meer dan de helft (54%) van de werknemers thuiswerken, zo blijkt uit een bevraging van Acerta bij een 2000-tal werknemers.

Lees meer