Vorige

Verstrengde lockdown, telewerk verplicht

02 november 2020 Werkgevers
Annelies Bries

In het Overlegcomité werd beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown. Er zullen strengere regels in werking treden vanaf 2 november tot en met zondag 13 december 2020. Telewerk is vanaf dan verplicht en enkel essentiële winkels zullen nog open kunnen blijven voor publiek.

Leestijd: Later lezen?

Telewerk verplicht

Vanaf 2 november is telewerk verplicht voor alle ondernemingen en diensten voor alle personeelsleden. Ook teambuildings met fysieke aanwezigheid zijn uitdrukkelijk verboden.

Alleen wanneer het onmogelijk is om thuis te werken omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening, kan de werknemer nog naar de werkvloer komen. Je bent dan wel verplicht om een attest of een ander bewijsstuk te bezorgen aan je werknemer om zijn aanwezigheid op de werkplaats te bevestigen.

Enkel essentiële winkels open

Enkel zaken die essentiële goederen aanbieden, mogen nog geopend zijn voor het publiek vanaf 2 november. Het gaat dan bijvoorbeeld over (dieren)voedingswinkels, apotheken, kranten- en boekenwinkels, doe-het-zelfzaken, tuincentra en boomkwekerijen, bloemen-en plantenwinkels, groothandels bestemd voor professionelen enz. Een volledige lijst kan je hier terugvinden. Markten die in hoofdzaak essentiële goederen aanbieden, mogen eveneens nog plaatsvinden.

Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf 2 november de deuren sluiten. Er kan wel nog steeds gewerkt worden met leveringen of een klant kan vooraf goederen bestellen en deze op afspraak afhalen in open lucht.

Ook alle niet-medische contactberoepen (bv. kappers en schoonheidssalons) moeten sluiten. Ondernemingen van de cruciale sectoren en de essentiële diensten en in de ondernemingen van producenten, leveranciers, aannemers en onderaannemers van goederen, werken en diensten die essentieel zijn voor de activiteit van deze cruciale sectoren en essentiële diensten mogen wel nog blijven werken. Deze lijst van wie tot de cruciale sector en essentiële diensten behoort werd ook op bepaalde punten aangepast. De meest actuele versie kan je hier consulteren.

Hotels en andere logies

Alle logiesvormen en hotels mogen geopend blijven, maar restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten moeten sluiten.

Vakantieparken en campings daarentegen moeten de deuren sluiten vanaf dinsdagochtend 3 november 2020, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Scholen

De herfstvakantie wordt verlengd tot en met 15 november 2020 voor alle onderwijsniveaus. Daarna zal de tweede en de derde graad voor maximaal 50% contactonderwijs krijgen tot 1 december en de overige 50% via preteaching les krijgen. Moet je werknemer zorgen voor opvang van zijn kinderen en is dat moeilijk te combineren met telewerk? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Lees er hier meer over.

Naar een sterk thuiswerkbeleid

Zet een duurzaam en motiverend thuiswerkbeleid op, met oog voor de doelstellingen, waarden en cultuur in je onderneming dankzij de online opleidingen van Acerta. Tijdens het hr-labo leer je de bouwstenen voor een sterk thuiswerkbeleid kennen. Tijdens de online opleiding 'Coronavirus en thuiswerk voor lokale besturen' ligt de focus op (de rechten en plichten rond) thuiswerk voor lokale besturen.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer