Vorige

Wat verandert er in 2021?

05 januari 2021 Werkgevers
Amandine Boseret

Het jaar 2020 was op z’n minst gezegd bewogen. Veranderingen volgden elkaar in een sneltempo op vanwege de coronapandemie. Vooruitblikken doen we voorzichtig. Toch zijn er een aantal wijzigingen, die een impact hebben op je arbeidsorganisatie, die al vastliggen voor het jaar 2021. We geven je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Uitbreiding geboorteverlof

In het regeerakkoord is een geleidelijke uitbreiding van het geboorteverlof voor vaders en meeouders voorzien. Voor de geboortes vanaf 1 januari 2021 worden de tien dagen geboorteverlof met vijf dagen verhoogd tot in totaal vijftien dagen.

De werknemer kan deze bijkomende dagen geboorteverlof ook vrij kiezen binnen de vier maanden na de dag van de bevalling.

Vanaf januari 2023 wordt het aantal dagen geboorteverlof voor vaders en meeouders nogmaals verhoogd met vijf dagen, en wordt het totaal zo op twintig dagen gebracht. Je leest er hier meer over.

Referentie CO2-uitstoot wordt begrensd

Ook de referentie CO2-uitstoot, die gebruikt wordt voor de berekening van het voordeel alle aard van de bedrijfswagen, werd aangepast door de regering. Vanaf 2021 wordt deze referentie CO2-uitstoot begrensd op (maximaal) het niveau van het voorgaande inkomstenjaar. Hierdoor zal de referentie CO2-uitstoot niet meer kunnen stijgen, en zal het belastbaar voordeel van alle aard bijgevolg niet lager kunnen zijn dan in het voorgaande inkomstenjaar. Je leest er meer over in dit artikel.

CO2-waarden voor berekening belastbaar voordeel van alle aard bedrijfswagens

Welke CO2-waarde moet je vanaf inkomstenjaar 2021 gebruiken voor de berekening van het belastbaar voordeel van alle aard? In het kort uitgelegd:

  • wanneer de wagen enkel een NEDC-waarde heeft, moet de NEDC 1.0 CO2-waarde gebruikt worden
  • wanneer de wagen enkel een WLTP-waarde heeft, moet de WLTP CO2-waarde gebruikt worden
  • wanneer het voertuig zowel een NEDC 2.0-waarde als een WLTP-waarde heeft, kan de NEDC 2.0 CO2-waarde of de WLTP CO2-waarde (vrije keuze) gebruikt worden.

Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Nieuwe voorwaarden voor SWT

In 2021 zijn er nieuwe voorwaarden, die al sinds 23 april 2019 vastliggen, die gelden als je gebruik wil maken van het Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Je leest er hier meer over.

Brexit is definitief

Op 1 januari 2021 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De uittreding heeft verregaande gevolgen voor bedrijven en werknemers. Zit je ook met heel wat vragen rond de brexit? Raadpleeg dan zeker onze FAQ-pagina.

Loonindexering PC 200

De automatische loonindexering wordt voor PC 200 naar jaarlijkse gewoonte in januari doorgevoerd. Voor januari 2021, wordt is de loonindexering +0,95%. Je leest er meer over in dit artikel.

Nieuwe regeling voor verenigingswerk

Sinds 1 januari 2021 is een nieuwe regeling voor verenigingswerk in werking getreden. Het toepassingsgebied wordt beperkt tot de sportsector en er is een minimumvergoeding van minstens 3,57 euro per uur. Ontdek de voornaamste veranderingen in deze blog.

Arbeid na pensioen: verhoging van de grensbedragen

Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin zij de leeftijd van 65 jaar bereiken of als zij bij de ingang van hun rustpensioen een loopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen. Voor andere gepensioneerden gelden er wel inkomensgrenzen. Vanaf 1 januari 2021 worden de grensbedragen opgenomen in het Pensioenbesluit werknemers van 21 december 1967 verhoogd.

Er is wel een uitzondering op de regel. Vanwege de coronapandemie mogen gepensioneerde verplegers, dokters, gezondheidsdeskundigen en ander beroepsactiviteiten in cruciale sectoren of essentiële diensten tot en met 31 maart 2021 onbeperkt bijverdienen bovenop hun pensioen.

Vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing voor opleiding

Om werkgevers te stimuleren om hun werknemers meer opleidingen te laten volgen, voerde de regering een nieuwe gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in. Enkel werknemers die al langer dan 6 maanden in dienst zijn, geven bedrijven recht op deze vrijstelling. Zij moeten hiervoor een minimumaantal dagen opleiding volgen, binnen een bepaalde referteperiode en bovenop de opleidingsdoelstelling die werd opgelegd door de Wet werkbaar en wendbaar werk in 2017. Meer informatie vind je hier.

En verder?

Er zijn natuurlijk ook heel wat aangekondigde maatregelen, maar die nog niet helemaal vaststaan, laat staan de datum waarop ze van toepassing zouden zijn. Acerta houdt je, zoals gewoonlijk, op de hoogte van nieuwe wijzigingen die een impact op jouw organisatie kunnen hebben.

Hoe wil jij het nieuwe normaal vormgeven?

Meer weten over hoe je als werkgever op de veranderingsgolf van 2020 kunt surfen naar een nieuw normaal 2021? Laat je inspireren door deze inspiratienota.

Inspiratienota

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer