Wanneer is een mondmasker verplicht op het werk?

Leestijd: Later lezen?

Mondmasker zijn in bepaalde gevallen verplicht op de werkvloer:

  • Als je de afstandsregel van 1,5 meter niet kan garanderen, bijvoorbeeld bij smalle doorgangen.
  • In gemeenschappelijke ruimtes van een gebouw dat je deelt met personen buiten je eigen onderneming, bijvoorbeeld in de lift of trappenhal.
  • Wanneer je onderneming in een afgebakend gebied ligt waar een algemene mondmaskerplicht geldt.
  • Bij bepaalde beroepen – bijvoorbeeld marktkramer, kapper, ober…

De boetes voor het niet-naleven van de regels zijn niet mals. Kijk dus goed na of mondmaskers verplicht zijn voor jouw personeel en aan welke andere verplichtingen je moet voldoen.

Mondmaskers kopen voor je medewerkers?

Kies je ervoor om mondmaskers te voorzien voor je medewerkers? Dan beschouwt de RSZ dat niet als een loonvoordeel in natura. Voorwaarde hiervoor is wel dat het aantal mondmaskers dat je voorziet in verhouding staat tot de hoeveelheid maskers die je personeel nodig heeft. Hiervoor mag je maskers meetellen die nodig zijn voor:

  • Woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of door een zone met mondmaskerverplichting 
  • Beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer en/of door een zone met mondmaskerverplichting
  • Werkvloeren waar de afstandsregels niet gegarandeerd kunnen worden

De federale overheid geeft aan dat je een mondmasker best elke 8 uur vervangt bij normaal gebruik en elke 4 uur bij intensief gebruik. In principe volstaat het dus als je 1 tot 3 mondmaskers per dag voorziet per medewerker. Voorzie je een buitenproportioneel aantal? Dan beschouwt de RSZ dit wel als deel van het loon en betaal je socialezekerheidsbijdragen. Kies je ervoor om je medewerkers zelf hun mondmaskers te laten kopen? Dan kan je niet vrij van RSZ tussenkomen in hun aankoopkosten – tenzij je medewerker een door jou beschikbaar gesteld mondmasker niet kon ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je medewerkers in het buitenland tewerkstelt.

Wie reinigt de mondmaskers?

Gebruiken jij en je personeel geen wegwerpmaskers? Zorg er dan voor dat de mondmaskers gewassen worden na elk gebruik of als ze nat of vies zijn. Dat doe je best op 60° met de rest van de was óf in een kookpot die je enkel gebruikt om je mondmasker te reinigen.
 
Door de welzijnswetgeving mag het wassen van de mondmaskers in geen geval een financiële last zijn voor je medewerkers. Jij zou dus eigenlijk het wassen van de mondmaskers voor je rekening moeten nemen. Toch wordt zo’n collectieve reiniging afgeraden in de strijd tegen het coronavirus. Voorzie duidelijke instructies en laat je medewerkers hun eigen maskers wassen. Je kan ze daarvoor een RSZ-vrije kostenvergoeding geven, mits ze de realiteit en hoogte van de kost kunnen aantonen. De maximale terugbetaling die de RSZ aanvaardt, bedraagt 0,20 euro per week.

Veilig en succesvol terug aan de slag

De huidige situatie vormt een grote uitdaging voor elke onderneming. Benieuwd hoe je jouw bedrijf zo goed mogelijk door deze tijd loodst en klaarstoomt voor een succesvolle toekomst? Bekijk dan zeker ons relanceplan eens.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp