Contact
Bel een kantoor
Kies een kantoor
Antwerpen Brabant Wallon Brussel Louizalaan Brussel/Bruxelles Hainaut Kempen Liège Limburg Luxembourg Namur Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Antwerpen
Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen-Wilrijk
03 740 78 40
Brabant Wallon
Rue Fond Cattelain 2, 1435 Louvain-la-Neuve, Mont-Saint-Guibert
02 474 01 06
Brussel Louizalaan
Louizalaan 123A, 1050 Brussel
02 474 01 06
Brussel/Bruxelles
Buro & Design Center (BDC), Heizel Esplanade PB 65, 1020 Brussel-Heizel
Of kom met het openbaar vervoer. Meer info vind je op mivb.be

02 474 01 06
Hainaut
Espace Sud, Esplanade Magritte 5, 6010 Charleroi
02 474 01 06
Kempen
Parklaan 46 bus 110, 2300 Turnhout
03 740 78 40
Liège
Parc Artisanal 11-13, 4671 Liège
02 474 01 06
Limburg
Kunstlaan 16, 3500 Hasselt
011 24 94 57
Luxembourg
Avenue Herbofin 1 B, 6800 Libramont
02 474 01 06
Namur
Chaussée de Liège 140-142, 5100 Namur
02 474 01 06
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1131, 9051 Sint-Denijs-Westrem
09 264 12 40
Vlaams-Brabant
Diestsepoort 1, 3000 Leuven
016 24 53 24
West-Vlaanderen
Ter Reigerie 11, 8800 Roeselare
09 264 12 40

Voedselveiligheid op het werk

Leestijd: Later lezen?

Beschikt je bedrijf over een keuken of een kantine? En schotel je je medewerkers of gasten weleens een maaltijd voor? Dan dien je als werkgever te waken over de voedselveiligheid. Zo verklein je het risico op voedselvergiftigingen, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Aandacht voor voedingshygiëne is trouwens verplicht: in de welzijnswetgeving zijn bepaalde aspecten van voeding op het werk in regels vastgelegd. In je bedrijfskeuken én bij elke vorm van catering zijn hygiëne en kwaliteitscontrole noodzakelijk.

Voedselvergiftiging: oorzaken

Een voedselvergiftiging is doorgaans het gevolg van een besmetting met schadelijke bacteriën, virussen of ziekteverwekkers. Voedsel kan besmet worden door ongedierte, vuile handen of materialen, of door een verkeerde bewaar- of bereidingstemperatuur. Let ook op voor kruisbesmetting: daarbij worden bacteriën overgebracht van het ene voedsel of materiaal op het andere.

HACCP-normen voor levensmiddelenbedrijven

HACCP is de afkorting van Hazard Analysis - Critical Control Point, ofwel: gevarenanalyse – kritische controlepunten. HACCP-normen gelden als de preventieve referentiemethode om de hygiënische veiligheid van voedselproducten te waarborgen. De methode bestaat uit zeven principes. Van gevaren identificeren en elimineren tot corrigerende maatregelen vaststellen en toepassen. HACCP-normen zijn wettelijk verplicht voor levensmiddelenbedrijven, inclusief bijvoorbeeld broodjeszaken. Het FAVV gaat via controles na of je inspanningen qua voedselveiligheid voldoende zijn. Alle regels vind je op health.belgium.be.

Voedselveiligheid op het werk

Ongeacht je sector, activiteiten en aantal medewerkers kun je als werkgever regels introduceren om de voedselveiligheid te bevorderen. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Schone handen: voorzie het nodige materiaal zoals een handwasbak, zeep in een hygiënische houder, papieren handdoeken en eventueel ontsmettingsmiddel.
  • Goede gewoontes: sensibiliseer je medewerkers zodat ze hygiënische gewoontes aannemen.
  • Persoonlijke hygiëne: hou toezicht op de hygiëne van je medewerkers, zeker als ze met voeding in contact komen.
  • Nette werkomgeving: zorg voor een schone werkomgeving en goed en regelmatig onderhoud van je lokalen en infrastructuur.
  • Omgang met voeding: hanteer en bereid voedingswaren zoals het hoort.
  • Afval: controleer of afval op de juiste manier wordt gedeponeerd en gesorteerd.
  • Ongedierte: voorkom of bestrijd ongedierte, waar nodig in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf.
  • Opleiding: voorzie een opleiding rond voedselhygiëne in samenwerking met onze partner IDEWE.

Vergunningen rond voedselveiligheid

Ben je van plan om met voeding te werken? Dan moet je een aanvraag indienen bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Als je een beenhouwerij of spekslagerij start, heb je soms een specifieke vergunning nodig die je aanvraagt via Acerta.

Zeker zijn dat je ook met je andere verplichtingen in orde bent? Acerta adviseert en biedt opleidingen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp